Wit is misschien wel de moeilijkste kleur in een interieur. Er zijn heel veel tinten wit, maar welke past bij jouw interieur? In deze blog vertel ik je hoe ik de wit tint kies bij projecten en laat ik je voorbeelden zien, zodat jij er hopelijk ook uit komt met jouw interieur.
Kijk naar de andere kleuren
Wat ik áltijd als eerste doe, en deze regel staat boven alle andere regels voor wit op de wanden, is kijken naar welke wit tinten er al aanwezig zijn in de ruimte. Soms is de keuken al besteld en zitten daar witte delen in. Soms willen of kunnen mensen de kozijnen niet schilderen of blijven de witte gordijnen hangen. Let ook goed op de deuren en de huidige meubels die wit zijn.
Als er al witte delen aanwezig zijn in een ruimte en deze delen worden niet aangepast, dan is het goed om te kijken welke kleur wit dat is. Die kleur voer je dan over het algemeen ook door in de rest van de ruimte.
Tip: Test dit altijd uit met een verftester en niet alleen met een kleurenkaartje. Daar zit toch een klein verschil in en het zou zonde zijn als je hierdoor een misser maakt.
Vergeeld
Waarom ik overal dezelfde kleur wit wil doorvoeren? Dat is niet uit gemak, maar puur vanwege het feit dat wanneer je verschillende wit tinten met elkaar combineert, je groot kans hebt dat één van de twee kleuren vergeeld lijkt. En dat wil je niet natuurlijk!
Meest gebruikte kleuren wit
Er zijn onwijs veel kleuren wit, maar er zijn een aantal die het meest gebruikt worden. Dat zijn RAL9001, RAL9003, RAL9010, RAL9016 en wit zonder toegevoegd pigment. Ik zal ze hieronder toelichten.
– RAL9001
Deze kleur was een aantal jaar geleden heel populair en werd bijna overal gebruikt. Het is een witte kleur met een behoorlijk gele ondertoon. Daar houden we tegenwoordig minder van en daarom gebruiken we deze kleur bijna niet meer in huis.
– RAL9003
Een witte kleur met een heel licht blauwe/grijze ondertoon. Ik gebruik deze kleur zelf eigenlijk nooit, omdat ik het een beetje een kille kleur vind.
– RAL9010
Dit is de meest gebruikte kleur in interieurs. Een warme wit tint die ik persoonlijk zeker niet te geel vind. Het is een fijne zachte en rustige tint, die een mooie basis is voor veel interieurs maar zeker niet alle interieurs. Daarom gaan we door naar het volgende kopje.
– RAL9016
Bij een moderner, strakker interieur vind ik RAL9016 het meest passend. Deze kleur neigt het meest naar wit zonder ondertoon. Toch heeft het een heel klein druppeltje geel erin, waardoor de kleur nét iets zachter is dan helemaal wit. De kleur is wel iets harder dan bijvoorbeeld RAL9010 en kan daardoor heel fris en clean overkomen. Het gevaar bij deze kleur is dat het ook veel te kil kan overkomen. Kijk daarom echt goed of het past bij jouw woonstijl. Lichtinval kan ook zeker meespelen, daarover later in deze blog meer.
– Wit zonder pigment
Wit zonder pigment wordt ook wel stralend wit genoemd. Dit is de perfecte kleur voor plafonds. De andere wit tinten gebruik ik eigenlijk nooit voor het plafond. Vaak komt dan de vraag of de wanden daardoor niet vergeeld lijken. Het antwoord is nee, het geeft juist meer dimensie aan een ruimte. De ruimte lijkt hoger en door het kleurverschil wordt er mooi onderscheid gemaakt tussen het plafond en de wanden.
Lichtinval in de ruimte
De lichtinval is heel belangrijk voor het bepalen van alle kleuren. In een kamer die op het zuiden gericht is kan de kleur RAL9016 bijvoorbeeld heel mooi zijn, omdat het licht hier warmer is. In een kamer op het noorden kan diezelfde kleur heel kil uitpakken. Test daarom ALTIJD de kleur op alle plekken in de ruimte en in iedere ruimte.
Voorbeelden
Hieronder laat ik je een aantal ontwerpen zien die ik maakte voor klanten. De kleur wit in de visualisatie is altijd hetzelfde, maar in het kleurenplan voor de klant geef ik aan welke kleur ik aanraad. Ik heb het hier onder de visualisaties gezet, zodat jullie een beeld hebben bij het totaalplaatje.
Conclusie
Kijk dus goed welke kleur wit past bij jouw woonstijl (strak en modern of juist een warmere woonstijl), hoe de lichtinval is in de ruimte en natuurlijk of er al delen wit zijn die die kleur blijven. Daarnaast is het uiteraard ook deels een kwestie van smaak, dus luister goed naar jouw gevoel. Test ook altijd de kleur uit en vergelijk de kleuren met een verftester in plaats van op een kleurstaaltje of van je telefoon.
Vind je het fijn als ik met jou meekijk tijdens een Inspiratie Advies bijvoorbeeld? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.